8 orang maut bot migran terbalik di Mediterranean

11/04/2024

ROME, 11 April. - Lapan orang termasuk seorang kanak-kanak maut apabila sebuah bot yang membawa migran terbalik ketika cuba menyeberangi Laut Mediterranean.

Menurut Agensi Berita ANSA Itali, Pengawal Pantai Itali menghulurkan bantuan  dan bot peronda mereka berjaya menyelamatkan ramai pendatang di atas kapal, lapor  Agensi Anadolu.

Pengawal pantai yang menyelamatkan 23 orang, mengatakan bot terbalik kira-kira 55 kilometer di tenggara pulau Lampedusa di perairan antarabangsa.

Dalam kenyataan awal mangsa yang diselamatkan, menyebut terdapat orang lain yang hilang di laut ketika bot terbalik, tetapi jumlah mereka tidak diketahui.

Antara lapan yang terbunuh, ada yang mati akibat hipotermia.

Datuk Bandar Lampedusa, Filippo Mannino berkata satu lagi tragedi laut yang menggegarkan pulau mereka, merujuk insiden bot itu.

“Sebentar tadi, lapan mayat termasuk seorang kanak-kanak perempuan telah diangkut. Ia tiada kesudahan. Keadaan laut sangat dahsyat dan penyeludup manusia terus menghantar orang-orang miskin dan terdesak ini dengan bot kecil yang tidak dapat bertahan. Ia sentiasa cerita yang sama. Ramai yang membayar untuk mati di laut," kata Mannino.

Menurut data Pertubuhan Antarabangsa untuk Migrasi (IOM), 385 pendatang telah hilang di laut di tengah Mediterranean sejak awal tahun ini sehingga 8 April.

Kementerian Dalam Negeri Itali berkata jumlah pendatang yang tiba di negara itu melalui jalan laut dari 1 Januari hingga 10 April tahun ini berjumlah 15,774 berbanding 31,128 dalam tempoh yang sama tahun lepas. - ©BERNAMAAttachments