Labur ke China sama dengan labur untuk masa hadapan

11/04/2024

BEIJING, 11 April. - Dengan adanya persekitaran pelaburan yang baik, pelaksanaan dasar pintu terbuka yang konsisten dan keyakinan perusahaan asing yang semakin meningkat, menanam modal ke China sama dengan melabur untuk masa hadapan.

Demikian dinyatakan jurucakap Kementerian Luar China, Mao Ning pada Rabu susulan Kearney, syarikat kaunseling pengurusan yang terkemuka di dunia, menaikkan kedudukan China kepada tangga ketiga daripada ketujuh dalam ranking indeks keyakinan pelaburan langsung asing (FDI) pada 2024, yang juga tempat pertama dalam senarai ekonomi yang baharu berkembang.

Mao memaklumkan pada sidang media semalam bahawa China telah menggubal dan menguatkuasakan undang-undang pelaburan asing, menyempurnakan sistem perundangan melibatkan pelaburan asing, mengintensifkan perlindungan terhadap hak harta intelek, mengemas kini peraturan dan piawaian dalam pelbagai bidang sehingga persekitaran pelaburan sudah menjadi lebih stabil, telus dan boleh dijangkakan sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Di samping itu, China terus meningkatkan tahap keterbukaan dari segi institusi dan menyesuaikan diri dengan peraturan perdagangan antarabangsa yang berspesifikasi tinggi.

Ini dibuktikan dengan senarai negatif mengenai akses modal asing di China yang telah dipendekkan dari edisi pertama pada 2013 yang merangkumi 190 fasal, kepada edisi dewasa ini yang melibatkan 31 fasal, termasuk hanya  27 fasal yang berkaitan dengan pelaksanaan projek pilot di Zon Perdagangan Bebas (FTA).

“Menanam modal ke China sama dengan melabur untuk masa hadapan. China akan terus menambah baik persekitaran perniagaan, memperluas ruang kerjasama demi situasi sama menang menerusi usaha mengembangkan kuasa produktif kualiti baharu, dan sudi berkongsi dividen hasil pembangunan dengan seluruh dunia," kata Mao lagi. - ©BERNAMAAttachments