Misi global kembara solo Katiravan liputi 40 negara

11/04/2024

KUALA LUMPUR, 11 April. - Katiravan Subarayan, 63, warga Malaysia yang dalam misi kembara global bermotosikal untuk mempromosikan kesedaran alam sekitar, terus mencapai kemajuan yang memberangsangkan.

Bernama kali terakhir berhubung dengannya pada Februari apabila beliau tiba di negara ke-32 di Kingston, Jamaica, menunggang motosikal kesayangannya yang diberi nama "Parameswara".

Sejak itu, pesara juruelektrik ini telah merentasi banyak negara  di Amerika Selatan, Belize, Guatemala, El Salvador, Honduas, Nicaragua, Costa Rica, Panama dan Colombia.

Dalam perjalanannya di benua itu, beliau mendapat layanan mesra, berpeluang melihat pelbagai budaya, mengambil bahagian dalam sukan ekstrem dan menikmati pelbagai masakan.

Kisah dan gambar beliau dari Amerika Selatan memberikan perspektif baharu kepada rakyat Malaysia, mendedahkan keindahan alam semula jadi, kebersihan dan keselamatan benua itu. Panama gah dengan pembangunan, sementara Colombia dan bandar Medellin, sering disalah anggap melalui laporan berita mengenai kartel dadah, adalah negara yang bersih, menakjubkan dan selamat.

Menceritakan perjalanannya sejak temu bual terakhir, Katiravan berkongsi bahawa beliau telah sampai ke negara ke-40, Colombia, menunggang motosikal berkuasa besarnya, BMW R 1200cc GSA ke bandar Medellin.

Di samping misinya untuk menyebarkan kesedaran alam sekitar, Katiravan telah berjaya menanam 66 pokok di seluruh negara yang dilawatinya, menekankan kepentingan kehidupan lestari dan menambah lebih banyak pokok ke planet ini.

Seiring dengan misinya untuk menggalakkan kesedaran alam sekitar, Katiravan telah berjaya menanam 66 pokok di negara yang beliau lawati, menekankan kepentingan kehidupan lestari dan menambah lebih banyak pokok kepada planet ini.

Menerusi perkongsian gambar dan video menarik bersama Bernama, beliau telah membuka mata tentang keajaiban benua yang kurang dikenali oleh rakyat Malaysia, mencetuskan rasa ingin tahu dan keterujaan.

Apabila ditanya mengenai kenangan manis kembara globalnya, Katiravan berkata: "Paling menyeronokkan berpeluang bertemu dengan individu yang peramah dan sentiasa bersedia membantu serta dapat menikmati pelbagai juadah masakan."

“Ramai yang saya jumpa tidak tahu mengenai Malaysia, tetapi melalui aplikasi Google Translator, saya boleh berkongsi keindahan tanah air saya," katanya. Katiravan mengakui peranan kecerdasan buatan (AI) dalam merapatkan halangan bahasa dan memudahkan komunikasi merentasi benua.

“Teknologi AI telah membantu mengatasi jurang komunikasi antara manusia dari pelbagai bahagian planet ini," katanya. Sambil menikmati pengembaraan gastronomi di luar negara, Katiravan mengakui amat merindui masakan Malaysia. “Makanan sepanjang perjalanan memang menarik, tetapi saya rindukan sajian istimewa Malaysia seperti rendang ayam, asam pedas dan nasi lemak".

Bagaimanapun, mencari makanan yang menepati seleranya adalah lebih mudah daripada yang dijangkakan oleh Katiravan, kerana beliau menemukan pelbagai restoran India sepanjang kembaranya. Malah beberapa kedai tempatan menyajikan nasi dan kari, memberikan variasi yang menyenangkan.

“Nasi mungkin ada di mana-mana, tetapi rasa pedas itulah yang membangkitkan kenangan di rumah," katanya. Dalam usahanya untuk meningkatkan kesedaran mengenai isu alam sekitar, Katiravan mendapat sokongan meluas orang ramai yang ditemukannya.

“Ramai yang saya jumpa menyokong isu itu dan menyatakan keprihatinan mereka terhadap alam sekitar dan mengakui kesan pemanasan global. Sokongan mereka tidak ternilai," katanya.

Pada Isnin, Katiravan dan enam penunggang motosikal lain dari Colombia menanam tujuh pokok di puncak bukit yang dikenali sebagai “Taman Kebajikan Keluarga" di Medellin.

“Rancangan awal kami hanya menanam tiga pokok, ketika kami menanam pokok itu, jiran-jiran meminta kami menanam lebih banyak pokok dan sanggup mengeluarkan belanja. Sungguh mulia mereka.

“Apa yang menariknya, acara itu telah mendapat penyertaan dan sokongan daripada murid-murid sekolah tempatan. Semasa saya bercakap dalam bahasa Inggeris, penunggang motosikal lain menterjemahkan kata-kata saya ke dalam bahasa Sepanyol," katanya mengenang kejayaan misi itu apabila turut disertai pemimpin kumpulan alam sekitar tempatan, Steven Pa Buena bersama pelajar, ibu bapa dan masyarakat.

Walaupun berada beribu-ribu kilometer dari Malaysia, Katiravan tidak lupa untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada masyarakat Islam yang meraikan hari lebaran itu. Beliau turut menekankan aspek keselamatan jalan raya, mengingatkan masyarakat agar memandu dengan berhati-hati kerana kepulangan mereka amat dinantikan keluarga.

Kembara solo Katiravan bermula pada awal Januari 2023 dari Malaysia dan matlamatnya untuk mengembara ke-106 negara di seluruh dunia bersama jenteranya, “Parameswara". Komitmen beliau untuk menyebarkan kesedaran mengenai pemanasan global dan mempamerkan keindahan Malaysia mendorong beliau memilih perjalanan darat.

Bertujuan untuk membuat perbezaan positif untuk hari esok yang lebih baik, Katiravan juga bertujuan untuk mempamerkan dan mempromosikan keindahan alam semula jadi Malaysia sebagai negara majmuk berbilang kaum yang hidup aman dan damai. - ©BERNAMAAttachments