Memastikan digital NBD sejajar negara ASEAN

Oleh : Aimi Sani / Foto : Mohd. Sahrizal Haji Said

JERUDONG, Isnin, 10 Jun. - Dalam menyokong Wawasan Brunei 2035 iaitu memiliki ekonomi yang dinamik dan mampan, satu Pelan Induk Ekonomi Digital telah dilancarkan pada Jun 2020 yang berfungsi sebagai peta jalan untuk mempercepat transformasi digital Brunei.


Ekosistem digital Brunei pada ketika ini, masih pada peringkat awal berbanding dengan yang lain di rantau ini, meskipun mempunyai potensi yang besar. Pada tahun 2023, Sektor ICT menyumbang 2.3 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK), dengan sektor telekomunikasi menjadi penyumbang utama 73.1 peratus.


Perkara tersebut dikongsikan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan dan Ekonomi II, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr. Awang Haji Mohd. Amin Liew bin Abdullah pada The Tripartite Forum on Building a Vibrant Digital Economy in ASEAN : Strategies for Cyber Resilience and Shared Prosperity yang berlangsung di Dewan Indera Samudra, The Empire Hotel, Jerudong, hari ini.


Untuk memudahkan pertumbuhan dalam sektor ini jelas Yang Berhormat, kedua-dua kerajaan dan sektor swasta telah melabur dalam infrastruktur digital. Sebagai contoh, perkhidmatan mudah alih Generasi Ke-5 (5G) yang dilancarkan pada tahun 2023, yang membolehkan akses internet berkelajuan ultra-tinggi sehingga 300Mb setiap saat, berbanding dengan 20Mb hingga 80Mb setiap saat di rangkaian 4G.


Ini telah membuka dunia yang penuh dengan potensi dan peluang untuk meningkatkan pengedigitan di semua sektor terutamanya untuk perniagaan dan orang awam. Menurut Pihak Berkuasa Industri Teknologi Info-komunikasi Negara Brunei Darussalam (AITI), 90 peratus kawasan penduduk negara diliputi oleh perkhidmatan mudah alih yang bersedia untuk 5G dengan usaha berterusan untuk meluaskan liputan.


“Selain itu, untuk memastikan bahawa persekitaran digital negara sejajar dengan negara-negara ASEAN lain, kerajaan telah melancarkan beberapa inisiatif lain seperti penubuhan pusat data komersial, menetapkan undang-undang dan rangka kerja yang berkaitan, penubuhan Makmal Inovasi negara untuk membimbing usahawan digital serta memperbaharui perkhidmatan kerajaan melalui penggunaan platform digital.


“Projek Pusat Pembayaran Digital (The Digital Payment Hub Project) adalah salah satu projek utama yang sedang berjalan di bawah Majlis Ekonomi Digital (Digital Economy Council – DEC). Projek ini akan membolehkan pemindahan wang bank secara segera dan selamat, meningkatkan inklusif kewangan dan pertumbuhan 'fintech' dalam kawasan tersebut.


“Walaupun ekonomi digital memberikan peluang keemasan untuk pertumbuhan ASEAN, ia tidak datang tanpa cabaran. Aspek penting adalah memperkukuh keselamatan siber dan perlindungan data. Apabila kita bergantung pada infrastruktur digital semakin meningkat, jenayah siber juga meningkat.


“Kajian menunjukkan bahawa 1,000 syarikat teratas di Asia Tenggara berisiko kehilangan USD750 bilion dalam kapitalisasi pasaran disebabkan ancaman keselamatan siber dan rantau ini perlu menghabiskan kira-kira USD171 bilion untuk keselamatan siber antara sekitar tahun 2017 hingga 2025.


“Dari serangan 'malware' yang canggih hingga pelanggaran data, ancaman siber mempunyai potensi untuk mengganggu perniagaan, merosakkan kepercayaan pengguna dan menghalang kemajuan ekonomi," jelas Yang Berhormat.


Dengan membawakan tema 'Membangun Ekonomi Digital yang Dinamik di ASEAN : Strategi untuk Daya Tahan Siber dan Kemakmuran Bersama', tema ini sangat relevan dan tepat pada masanya, merupakan inti pati sebenar perhimpunan hari ini.


Yang Berhormat Menteri di Jabatan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan dan Ekonomi II seterusnya menambah, dengan pertumbuhan ekonomi digital yang belum pernah terjadi sebelumnya di ASEAN, kita mempunyai potensi untuk membuka masa depan yang dipenuhi dengan kemakmuran dan peluang, yang hanya dapat dilaksanakan jika kerajaan dan pemimpin perniagaan serantau bekerjasama untuk menangani cabaran dan membudayakan ekosistem digital yang kukuh yang memberikan keutamaan kepada inovasi, keselamatan, aliran bebas barang dan perkhidmatan dalam kawasan tersebut.


Oleh yang demikian, ujar Yang Berhormat, forum ini berperanan sebagai platform penting bagi kita untuk bersatu, berkongsi amalan terbaik dan membentuk strategi kolaboratif. Dengan mendorong dialog terbuka antara ahli parlimen, pemimpin industri dan ahli akademik, kita dapat membuka jalan bagi sebuah masa depan di mana ekonomi digital memperkasakan bukan hanya perniagaan tetapi juga individu-individu di seluruh kawasan, mendorong kemakmuran bersama dan masa depan yang lebih cerah bagi semua.


Terdahulu sebelum itu, Yang Berhormat menyatakan beberapa tahun lalu, dunia menyaksikan kebimbangan wabak COVID-19 yang melanda seluruh dunia. Rantau ASEAN seperti banyak negara yang lainnya, turut terkesan berat dengan ekonomi ASEAN secara keseluruhan menyusut sebanyak 3.7 peratus pada tahun 2020. ASEAN tidak hanya menghadapi badai tersebut, tetapi mampu bangkit lebih kuat, dengan ekonominya bersiap untuk kebangkitan yang luar biasa.


Menurut Yang Berhormat, KDNK ASEAN mencapai USD3.6 trilion pada tahun 2022, meletakkannya sebagai ekonomi terbesar kelima di dunia. Melihat ke depan, projeksi menunjukkan bahawa KDNK ASEAN bersiap untuk mencapai anggaran USD4.5 trilion menjelang tahun 2030, mendorong ASEAN ke kedudukan ekonomi terbesar keempat di dunia. Trajektori ini memperlihatkan ketahanan, kebolehsuaian dan komitmen yang teguh terhadap kemajuan di kawasan ini.


Namun ujar Yang Berhormat, kisah pertumbuhan ini hanyalah permulaan. Walaupun sektor tradisional memainkan peranan penting, ekonomi digital menyediakan peluang transformasi. Dengan 440 juta warga kini terhubung dalam talian, sebuah komuniti yang aktif secara digital adalah pemacu inovasi dan peluang di seluruh rantau. Revolusi digital ini menyediakan peluang bersejarah bukan sahaja untuk mengekalkan pertumbuhan tetapi juga untuk mendorongnya ke arah pertumbuhan yang lebih besar.


Menurut the Economic Research Institute for ASEAN and East Asia (ERIA), ekonomi digital ASEAN bersiap untuk pertumbuhan luar biasa, dengan projeksi peningkatan tahunan sebanyak enam peratus, yang berpotensi mencapai sekitar USD1 trilion menjelang tahun 2030. Selain itu, pelaksanaan Perjanjian Kerangka Ekonomi Digital ASEAN (DEFA) mempunyai potensi untuk menggandakan sumbangan nilai ini, membuka peluang sebanyak USD2 trilion untuk ekonomi ASEAN menjelang tahun 2030.


Close