Tingkatkan pengetahuan mengenai analisis tenaga kerja

Siaran Akhbar dan Foto : Institut Perkhidmatan Awam

RIMBA, Isnin, 20 November. - Seramai 24 penjawat awam dari negara anggota ASEAN, Timor-Leste dan Sekretariat ASEAN termasuk wakil daripada 10 delegasi dari pelbagai kementerian-kementerian di Negara Brunei Darussalam menghadiri Bengkel Perancangan Tenaga Kerja dan Analitik Sektor Awam yang diadakan selama tiga hari bermula hari ini hingga 22 November 2023 berlangsung di Institut Perkhidmatan Awam (IPA), Rimba, Gadong.


Hadir selaku tetamu kehormat dan seterusnya merasmikan bengkel tersebut ialah Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA), Dr. Awang Norfarizal bin Othman.


Turut hadir, Pengarah IPA, Dr. Hajah Noor Maya binti Haji Md. Salleh; Pengarah Jabatan Khidmat Pengurusan, Pengiran Mohammad Khiruddin bin Pengiran Haji Yussoff dan pegawai-pegawai lain.


Bengkel ini dijalankan selaras dengan Pelan Kerja Kerjasama ASEAN Mengenai Perkara Perkhidmatan Awam (ACCSM) 2021-2025, dengan memenuhi bidang-bidang keutamaan iaitu pertama, meningkatkan kecekapan dan standard tenaga kerja dalam sektor awam; kedua, membina institusi kapasiti dan penyelarasan antara agensi; ketiga, kepimpinan transformatif dan kelima, pembaharuan dan pemodenan sektor awam.


Adapun tujuan bengkel tersebut diadakan untuk melengkapkan peserta dengan pengetahuan penting yang berkisar pada analisis tenaga kerja yang tepat dan tepat pada masanya yang boleh membantu pasukan Sumber Manusia (HR) bertindak balas dengan cepat terhadap keperluan sumber yang berubah seiring dengan perkembangan dasar kerajaan.


Seterusnya, bersaing secara berkesan dengan sektor swasta untuk bakat terbaik, bersedia untuk keperluan masa depan dengan meningkatkan kemahiran dan kemahiran semula pekerja sedia ada serta mencapai gabungan belia dan pengalaman yang betul untuk memastikan kestabilan jangka panjang.


Selain itu, ia juga untuk membantu jabatan kerajaan menjadi lebih telus dan menunjukkan kepada orang ramai bagaimana tenaga kerja mereka menyampaikan nilai untuk wang melalui analisis.


Sepanjang program ini, para peserta akan didedahkan kepada perancangan dan analisis tenaga kerja dan bagaimana kesannya terhadap perancangan dan pengurusan sumber manusia.


Sesi perkongsian dalam kalangan peserta akan menambah nilai kepada bengkel ini yang kami harap dapat mendengar langkah-langkah dan peristiwa penting dalam perjalanan setiap orang ke perancangan dan analisis tenaga kerja.


Bengkel ini akan menawarkan pengetahuan asas untuk mengukur, menjejak dan menganalisis jurang tenaga kerja untuk mengenal pasti intervensi. Contoh dan kajian kes untuk kejayaan analisis tenaga kerja akan meningkatkan lagi pemahaman tentang perkara subjek dan boleh membantu pasukan HR memulakan perjalanan analitik tenaga kerja.


Beberapa agensi kerajaan menyokong bengkel tersebut iaitu Pejabat Wawasan Brunei, Manpower Planning and Employment Council (MPEC), JPA, IPA dan Kementerian Pendidikan. 


Close