Manage PermissionsManage Permissions

Kampung Kulapis sesuai untuk bertani

15/08/2015

‚ÄčOleh : Dk. Siti Redzaimi Pg. Haji Ahmad / Foto : Koleksi MPK Kulapis

IMAGE01 KNK SABTU 15082015

KAMPUNG KULAPIS atau dahulunya dikenali dengan nama Kampung Damuan terletak di bawah Mukim Sengkurong, Daerah Brunei dan Muara kira-kira 21 kilometer knkmelalui Jalan Tutong ke Bandar Seri Begawan bersempadan dengan lima buah kampung, iaitu Kampung Katimahar, Kampung Tanjong Nangka, Kampung Mulaut, Kampung Bebatik dan Kampung Batong.

Kampung ini berbukit-bukau, berhutan, bertanah pamah dan berpaya sesuai untuk bertani. Di kampung ini juga terdapat sebatang sungai, iaitu Sungai Damuan yang mengalir dari hulu sungai Kulapis ke sungai Kampong Ayer di Bandar Brunei.

Sungai Damuan adalah sebuah mekanisme perhubungan yang amat popular digunakan oleh para peniaga Brunei pada abad 10 hingga ke pertengahan abad Ke-19.

Kira-kira pada pertengahan abad Ke-19, nama 'Damuan' telah ditukar kepada 'Kulapis' dan kekal hingga ke hari ini. Kulapis adalah mengambil sempena nama 'anak ikan bekalang' yang digelar orang kedayan Kampung Damuan pada ketika itu.

Pada zaman itu, satu peristiwa telah berlaku di hulu sungai Kampung Damuan di mana sekumpulan besar ikan kulapis telah pun dibawa oleh arus air pasang masin ke hulu sungai Damuan sehingga menghalang para peniaga Kampung Damuan yang hendak menuju ke 'Pangkalan Damuan'.

Sekumpulan besar ikan kulapis ini telah ditemui pada waktu Dhuha oleh beberapa orang peniaga Damuan yang hendak pergi ke pangkalan-pangkalan perniagaan. Ikan-ikan kulapis itu hampir menutup permukaan sungai hingga sukar untuk dilalui oleh perahu para peniaga dan mereka terpaksa membatalkan hajat mereka untuk pergi ke dua buah pangkalan Kampung Damuan selama tiga hari.

Keluasan Kampung Kulapis ialah 486.71 hektar dan hampir separuh dari keluasan itu masih kekal dengan kekayaan alam semula jadi.

RENCANA 01 KNK SABTU 15082015 kampung kulapis sesuai untuk bertani

PONDOK sementara dibina oleh penduduk kampung yang dijadikan tempat untuk mereka berjual buah-buahan hasil tanaman mereka.

Kemudahan dan perkhidmatan asas seperti kemudahan pengangkutan teksi dan bas awam dari Kampung Kulapis ke Bandar Seri Begawan berjalan mengikut jadual setiap hari. Jalan raya berturap memudahkan warga kampung berhubung ke tempat-tempat penting atau ke tempat-tempat kerja masing-masing.

Anak-anak penduduk kampung ini bersekolah di Sekolah Rendah Awang Haji Mohammad Yussof Katimahar dan pelajar menengah menuntut di Sekolah Menengah Masin dan Sekolah Menengah Saiyiddina Hussin di Jerudong.

Manakala pelajar-pelajar yang cemerlang dan meneruskan pelajaran mereka ke peringkat seterusnya menuntut di Institut Pengajian Tinggi (IPT) dan di universiti-universiti luar dan dalam negeri.

Klinik Sengkurong adalah pusat kesihatan bagi penduduk Kampung Kulapis selain daripada penduduk-penduduk kampung lain. Bekalan elektrik, air, dan telefon adalah kemudahan asas paling penting bagi meningkatkan kesejahteraan dan taraf hidup penduduk disini.

Warga kampung yang bekerja dengan sektor awam juga menikmati kemudahan pinjaman wang dengan kerajaan untuk digunakan membuat rumah dan membeli kereta. Bank-bank swasta juga memberi khidmat pinjaman wang bagi membantu kemudahan warga kampung untuk keperluan peribadi.

RENCANA 02 KNK SABTU 15082015 kampung kulapis sesuai untuk bertani

KETUA Kampung Kulapis, Awang Haji Timor bin Haji Limbang.

Pada zaman yang serba moden ini, masyarakat kampung terutamanya generasi baru juga tidak ketinggalan menikmati kemajuan dan perkembangan 'Teknologi dan Informasi'. Ramai warga Kampung Kulapis mempunyai komputer peribadi bagi memudahkan mereka menjalankan tugas-tugas penting dan menggunakan komputer sebagai alat mencari bahan dan menambah ilmu.

Jumlah penduduknya pada ketika ini ialah kira-kira 1,706 orang termasuk 99 orang warga emas dan 28 orang anak yatim. Etnik Kampong Kulapis adalah etnik Kedayan dan pekerjaan mereka kebanyakan adalah bertani dan menternak.

Apabila tiba musim buah, ramai warga Kampung Kulapis mendirikan pondok-pondok kekal atau sementara untuk dijadikan tempat menjual buah-buahan hasil tanaman mereka. Buah-buahan dipetik atau dipungut dari pulau buah (dusun-dusun buah) milik persendirian yang berhampiran dengan rumah mereka dan juga hasil dari tanaman mereka di Bukit Panjang.

Ketua Kampung Kulapis pada masa ini ialah Awang Haji Timor bin Haji Limbang. Prinsip beliau lebih menumpukan perhatian kepada kesejahteraan warga kampungterutamanya anak-anak yatim, warga miskin dan orang berkeperluan khas. Warga yang kurang bernasib baik ini diberi bantuan mengikut kutipan dana yang ada.

Beliau merupakan Ketua Kampung yang pertama menganjurkan majlis derma anak yatim di Kampung Kulapis. Beliau juga mengutamakan kesihatan warga kampung dengan menganjurkan aktiviti senam aerobik, walkathon, dan basikalton.

RENCANA 03 KNK SABTU 15082015 kampung kulapis sesuai untuk bertani

ACARA Basikalton yang pernah dianjurkan oleh MPK Kulapis.

Awang Haji Timor sering mengepalai kerja-kerja kebajikan dan majlis-majlis kebajikan kampung seperti kerja-kerja pembersihan perkuburan Islam, majlis tahlil, doa selamat, majlis pernikahan dan bersanding. Pendek kata, beliau terlibat langsung dan menghadiri dalam hal ehwal majlis suka-duka masyarakat kampung.

Celik komputer membantu beliau lebih efisien dan kompeten dalam menangani kerja-kerja dan urusan-urusan untuk kepentingan masyarakat kampung dan Kampung Kulapis khasnya.

Perancangan dimasa akan datang ialah membuka ladang buluh yang akan diungkayahkan oleh Majlis Perundingan Kampung (MPK) Kulapis.

MPK Kulapis begitu terkenal dengan penghasilan ubat-ubatan tradisional.

Di bawah MPK Kulapis juga melahirkan Biro Wanita yang diiktiraf sebagai muslimah masjid dan penubuhan kawalan kejiranan kampung juga tersenarai di bawah MPK ini.

Selain itu, pembinaan masjid, iaitu berupa wakaf dan sekolah juga akan dibina dalam masa terdekat ini bagi memudahkan lagi para penduduk yang tinggal di kawasan ini.


Attachments